Sashiko – japanskt broderi

Noomi Höglund från Bergsbyn visar Sashiko, ”små stygn”, en 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan. De många små vita stygnen, genom två eller flera lager tyg, bildar vackra geometriska mönster på indigoblått tyg. Förr lappade och lagade brandsoldater, fattiga bönder och arbetare sina slitna blåkläder i sashiko. Tekniken har förfinats och används idag av alla samhällsklasser i Japan.

Knivslipning

Slipning på japanska vattenstenar
Demoslipning av (japanska) knivar.
Försäljning av presentkort och produkter för underhåll av knivar.
Rabattcheck på första kniven till alla nya kunder!

OBS!
Tänk på knivlagen – tar ni med egna knivar för inlämning så ska de vara väl förpackade.

Japan-loppis!

Sälj dina japanska grejor - gratis bord
Köp eller sälj saker med japansk anknytning i vårt Loppis-område! Vill du sälja något japanskt (träningskläder, porslin, tekannor, samlarkort, spelkonsoler, prydnadssaker, böcker, samuraj-DVD, kimonos, etc.) så får du *gratis* tillgång till ett försäljningsbord. Drop-in för er som vill sälja från 10.00, ingen försäljning före 11.00. Begränsat antal platser. Enda kravet är att det som säljs […]

Prova på Budo som funktionshindrad

– ”Lika bra som Rehab – men roligt” 🙂 Pontus Johansson och Margareta Johansson från ABCD Budokai leder prova-på Budo för de med funktionsnedsättning. Budo är en fantastisk träningsform som kan anpassas efter individens behov, intresse och ambition – därför passar träningen extremt bra för de med någon typ (fysiskt eller mentalt) funktionshinder. Arrangeras i […]

Världens Resor

Temaresor till Japan
Världens Resor erbjuder temaresor till Japan. Lars Arvidsson från Världens Resor visar bilder och föreläser om olika fantastiska resmål i landet. Han har själv bott där i 12 år, har lett över 90 resor dit och tillbringar numera 6-7 månader årligen i Japan på resande fot. En fängslande föreläsning för alla som drömmer om en Japan-resa…

TOTO – japansk toalett

Upplev toaletternas Rolls Royce
Låt dig fascineras av ett av Japans underverk: toaletter som gör rent både bak och fram efter toabesöken 🙂 Nere på Skellefteå Budokan finns det numera ett TOTO Showroom – en offentlig RWC med en riktig japansk TOTO-toalett! En TOTO Washlet från Yotei.se är en exklusiv toalett av högsta kvalité från Japan. Den har inbyggd bidé och en mängd andra smarta funktioner. Uppvärmd toalettring, fem olika typer av bidéspray med justerbar temperatur och tryck samt varm luft för bekväm torkning, nästan ljudlös och ytterst effektiv rengöring av toalettskålen och filtersystem som effektivt förhindrar obehaglig lukt – samt en mängd andra finurligheter. Ljummet vatten rengör mer effektivt än toalettpapper och du sparar på vattnet som krävs för att tillverka varje rulle. Rengöringsfunktioner minskar dessutom behovet av starka kemikalier som kan vara skadliga för vårt ekosystem.

Japansk vintage

Begagnade kläder i hög kvalitet
Yoko Yabe Korpi visar upp och säljer japanska vintage-kläder och saker. Kimono, haori, träskrin, skålar, etc. Se till att skaffa dig ett bekvämt och vackert japanskt plagg.

Origami – konsten att vika papper

Vik djur och ting i papper
Seiko Matsuda håller workshop i origami.
Sätt dig ned i lugn och ro och få hjälp att skapa djur och ting med hjälp av vikt papper. Origami (från det japanska ordet oru – vika – och kami – papper) är konsten att vika papper till tredimensionella objekt. Arrangeras i samarbete med NBV Norr.

Kalligrafi – att skriva vackert

Skriv tecken med bläck och pensel
Kalligrafi är konsten att skriva vackert, eller, skrivandet som konst. Ayaka Antonsson och Yoko Yabe Korpi lär ut kalligrafi med bläck och pensel. Skriv ditt namn med katakana eller utmana dig själv med skrivtecknen kanji. Denna workshop arrangeras i samarbete med studieförbundet ABF i Skellefteå.

Furoshiki – hållbar paketinslagning

Lär dig slå in gåvor med tyg
Workshop med Pernilla Lingdén. Lär dig Furoshiki, konsten att linda med tyg. Slå in gåvor med de vackra tyg och återskapa den traditionella japanska paketinslagning – där paketet säger minst lika mycket som innehållet. Ett smart och hållbart sätt att slå in presenter.

Porträttfoto i japansk miljö

Bli fotograferad som samuraj
Kicki Ericsson och Thobbe Johansson håller studiofotografering i Skellefteå Budokans traditionella japanska rum. Där finns även en mängd japanska kläder och prylar att låna. Alltifrån kimonos och samurajrustningar till (slöa) svärd och peruker ser till att alla kan få sitt eget foto med samuraj-tema (lördag 12:00 -14:00, källarplan).

Sumo-brottning

Lekfylld underhållning för alla åldrar
Försök att knuffa ut din motståndare ur ringen iförda gigantiska stötdämpande sumodräkter. Dräkter finns i både vuxen- och barnstorlekar. Tanken är att dettsa ska vara en utomhusaktivitet – men vid ev. dåligt väder så flyttar vi in Sumo-ringen i Campushallen. Arrangör: Flashpoint Event, Åbyn – flashpointevent.se

Teriyakiburgare [inställt]

Snabbmat gjord och serverad med omsorg
Tyvärr har Baloos Burgare fått problem med råvaruleveranserna och tvingas lämna återbud.
I år får vi därför klara oss utan deras teriyakiburgare 🙁

Kaiten kampsportsutrustning

Försäljning av träningsredskap och -kläder
Kaiten är stolt sponsor och samarbetspartner med Svenska Karate Förbundet, dit vi levererar dräkter och tillbehör designade av karate utövare för karate utövare – vår slogan: For fighters by fighters.

Ninjaskola

Äventyr för de mindre
Gratis ninjaskola för barn där vi lär ut smygtekniker, akrobatik, fäktning och busiga tricks – innan vi avslutar med en spännande äventyrsstig. Alla medverkande barn får varsitt diplom och en ninjamask.
Start och stopp nere i Skellefteå Budokan. Två pass, 12.15- och 14.15-. Begränsat antal platser, 25 st barn/pass (turordning enligt anmälningslista som läggs ut kl. 11.00).

Telandet

Te och tillbehör
Webbutiken telandet.se visar upp sina produkter, bland annat japanskt te och tillbehör. Försäljning via webbutiken.

Tatami-mattor

Traditionella mattor till låga priser
Restlagret av mattor från (numera nedlagda) Tatamibutiken är till salu för kraftigt rabatterade mässpriser!

Kryddlandet

Japanska matvaror
Webbutiken kryddlandet.se visar upp produkter för japansk matlagning. Försäljning via webbutiken.

Shiatsu-massage

Behandling via tryck, gungningar och stretching
En shiatsumassör använder handflatan, tummen och fingrarna för att trycka på olika delar av kroppen för att lösa upp spänningar och öka rörligheten i muskler och leder. Behandlingen sker genom tryck, gungningar och stretching. Andreas Sundberg finns på plats och erbjuder behandlingar. Andreas Sundberg.

Budo – japansk kampsport

Uppvisningar och prova-på
Lokala utövare visar upp aikido, iaido, jodo, judo, jujutsu, kendo, kyudo och karate. Gratis prova-på. Träna tillsammans med svenska mästare och landslagsutövare.

Tacticalstore

Japantillverkade luftvapen, knivar och svärd
Försäljning av knivar och svärd i japansk design samt japantillverkade produkter från bl.a Tokyo Marui. Tacticalstore finns i Åbyn, Byske och en av Sveriges största butiker inom såväl actionsport som utrustning och kläder för militär, polis och vildmarksentusiaster. Via Knifestore.se erbjuder de även ett stort sortiment knivar och verktyg. Sortimentet har en unik bredd och […]

Toyota

Burlin Motor förevisar japanska Toyota
Burlin Motor är på plats med bilar från Toyota, världens största fordonskoncern och världsledande inom tillverkning av hybridbilar – med 39 elhybridmodeller i produktion.

Subaru

Logart Bil förevisar japanska Subaru
Logart Bil i Skellefteå är på plats och förevisar det japanska bilmärket Subaru – världens största tillverkare av fyrhjulsdrivna personbilar!

Bonsai – att återskapa träd i miniatyr

Anna Lindmark, Bygdsiljum, visar upp bonsai
I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan visar Anna Lindmark, Bygdsiljum upp bonsai, dvs hur man odlar och klipper växter så att de liknar ett träd i miniatyr. Bonsai är ingen egen växtart utan vilken växt som helst, som har vedartad stam och grenar, kan tuktas så att den blir en bonsai. Det finns flera sätt att […]

Rydlinge plantskola

Växter som klarar norrländskt klimat.
Skellefteås berömda plantskola visar upp ett antal japanska växter som klarar vårt tuffa klimat. Baserat på drygt 30 års erfarenhet av försök på nya växter erbjuder Rydlinge Plantskola ett rikt sortiment som ständigt utvecklas. Mer information kommer senare…

Wa Sushi

Skellefteås absolut bästa sushirestaurang
Wa Sushi serverar sushi enligt samma traditioner som gäller i Japan. De använder till största delen lokala råvaror och har ett hållbarhetstänk kring fisken som används, exempelvis det som anses vara världens bästa sushilax: norsk Fröyalax – som slaktats och packats inom fyra timmar efter att den fiskats upp. Sushi är givetvis en stor del av […]

Skellefteå Budokan

Norra Europas bästa rena Budo-anläggning
Öppet hus i hela anläggningen.
Aktiviteter för alla åldrar: rundvandring, uppvisningar och prova på.
Lär er mer om 12 (!) japanska kampkonster: aikido, iaido, jodo, judo, jujutsu, kendo, kyudo, karate (Shotokan och Kyokushin) samt naginata, ninjutsu och tameshigiri.